"Tojota" platila kaznu od 16,4 miliona dolara

Bez autora
May 19 2010

Kompanija "Tojota" platila je rekordnu kaznu od 16,4 miliona dolara (12,9 miliona evra) američkoj vladi, jer je suviše kasno obavestila američko ministarstvo saobraćaja o problemima sa papučicama za gas u pojedinim vozilima ove kompanije koja su prodavana u Sjedinjenim Američkim Državama.Japanska kompanija za proizvodnju automobila platila je kaznu nakon što je 19. aprila postigla sporazuma sa američkom vladom. Na osnovu sporazuma kompanija se obavezala da će u roku od 30 dana platiti kaznu zbog nedovoljno brzog povlačenja automobila sa neispravnim papučicama za gas sa američkog tržišta.

"Tojota" platila kaznu od 16,4 miliona dolaraKompanija "Tojota" platila je rekordnu kaznu od 16,4 miliona dolara (12,9 miliona evra) američkoj vladi, jer je suviše kasno obavestila američko ministarstvo saobraćaja o problemima sa papučicama za gas u pojedinim vozilima ove kompanije koja su prodavana u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prema rečima zvaničnika američkog ministarstva saobraćaja, japanska kompanija za proizvodnju automobila platila je kaznu nakon što je 19. aprila postigla sporazuma sa američkom vladom.

Na osnovu sporazuma kompanija se obavezala da će u roku od 30 dana platiti kaznu zbog nedovoljno brzog povlačenja automobila sa neispravnim papučicama za gas sa američkog tržišta.

Vlada SAD optužila je japansku kompaniju da je skrivala nedostatke svojih vozila, što je kompanija "Tojota" negirala, odbacujući optužbe da je prekršila zakon.

Kompanija je, ipak, pristala da plati kaznu, objašnjavajući to željom da se izbegne dugotrajni pravni spor.

U pitanju je maksimalno visoka kazna koju za ovakav prekršaj predviđaju američki zakoni.

"Tojota" planira opoziv 11.500 modela "leksus"


Japanska proizvođač opozvaće 11.500 vozila marke "leksus", zbog problema sa upravljačkim sistemom, prenele su danas agencije.

"Tojota" planira da opozove oko 7.000 vozila u inostranstvu, od čega 3.800 u SAD i 4.500 jedinica u Japanu, izjavila je portparol kompanije Mieko Ivasaki.

"Tojota" će opozvati na tehnički pregled "Leksus" modele LS 460, LS 460L i LS 600h i LS600h L.

U Japanu vlasnici tih automobila upozoravali su da se točkovi ne vraćaju u početnu poziciju dovoljno brzo posle promene pravca kretanja, kazala je Ivasaki i dodala da je problem "mehaničke i softverske prirode."
 
"Tojota" je prošlog meseca najavila da će opozvati sportsko vozilo "Leksus GX 460" koje je američki "Potrošački magazin" ocenio kao "bezbednosno rizičan automobil," zbog toga što može da se prevrne u određenim uslovima kretanja.

Oko 13.000 modela GX 460 je već popravljeno, uključujući 9.400 u SAD, a ostatak u Rusiji, Omanu, Saudijskoj Arabiji i Kanadi.

"Tojota" je opozvala više od osam miliona vozila robne marke "Tojota" i "Leksus" u svetu prošle i ove godine, uključujući 6,5 miliona u SAD, uglavnom zbog prigovora na probleme sa pedalima i iznenadnim ubrzanjem kola.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik